American University Chamber Singers

American University Chamber Singers

Galéria

Koncert skvelého amerického zboru

Koncert zboru sa uskutoční po skončení omše so začiatkom o 18:00 hod.

Americká univerzita sa nachádza v hlavnom meste Spojených štátov Washington, D.C. Je lídrom v oblasti globálneho vzdelávania, študujú tu študenti z celých Spojených štátov a ďalších 150 krajín celého sveta.

Zborový a chorálny program Americkej univerzity založil v roku 1934 James McLain, ďalej prekvital pod vedením mnohých slávnych zbormajstrov z Washingtonu, D.C., ako sú Paul Calloway, Norman Scribner, Vito Mason, Paul Hill, Sondra Proctor a Elise Eisenhower. Od roku 2000 pokračuje v dlhej tradícii tohto programu zbormajster, dirigent a muzikológ Daniel Abraham.

Zbor „American University Chamber Singers“, ktorý nás dnes poctí svojou návštevou je výberový súbor určený študentom hudobných odborov ale aj študentom ďalších humanitných odborov, ktorí študujú na Americkej univerzite. Zbor je známy svojim širokým repertoárom zahŕňajúcim rôzne hudobné štýly a obdobia, vrátane zborovej a orchestrálnej tvorby so zvláštnym dôrazom na starú hudbu, diela a cappella, rovnako ako renesančné moteta, romantické hymny a partitúry, ľudové úpravy, spirituály a veľmi náročné súčasné skladby. Do repertoáru zboru patria historické diela od J. S. Bacha, G. F. Händela, J. Brahmsa a široká škála diel súčasných moderných autorov.

Okrem početných vystúpení v rámci prestížnych festivalov v USA má aj zbor bohatú históriu zahraničných turné, medzinárodných vystúpení a spolupráce s inými zahraničnými zbormi a ansámblami. Zbor slávil veľké úspechy na koncertných turné v Mexiku av ďalších krajinách Južnej Ameriky, Maďarsku, Rumunsku, Španielsku, Portugalsku, Poľsku, Grécku a mnohých ďalších krajín v Európe. Počas pobytu v balkánskom regióne boli pozvaní na vystúpenie v rámci medzinárodného festivalu súčasnej hudby "Re-Musica" v Kosove. V Poľsku spolupracovali s niekoľkými súbormi vrátane Barokového súboru Hudobnej univerzity Fryderyka Chopina a Suduckej komornej filharmónie. Počas pobytu v Grécku spolupracovali s Pireusom Symphonom Orchestra Academiou Athensom Youthom Choirom a Ensemble Generabilisom (Aténami) a Volosom Municipal Conservatory Camerata (Volos). Počas tohtoročného turné zbor vystúpi na rôznych festivaloch v Maďarsku, Slovensku a v Českej republike. Hosťovať bude okrem iného napríklad na festivale Hudba tisícov - Máhler Jihlava 2023, hudobnom festivale Bohuslava Matěja Černohorského v Nymburku a na festival Antonína Dvořáka v Příbrami.

Daniel Abraham pôsobí ako dirigent, zbormajster, profesor hudby, riaditeľ zborovej činnosti a vedúci katedry múzických umení na Americkej univerzite. Za svoje vystúpenia získal pochvalné recenzie z mnohých významných zdrojov, vrátane Gramophone, The Washington Post, Choral Journal, BBC Magazine, Fanfare, Diapason, BBC Radio 3, American Record Review a Early Music America. Zosnulý hlavný hudobný kritik denníka The Washington Post Joseph McLellanv poznamenal, že Daniel Abraham ako dirigent a muzikológ "úžasne spája svoje zručnosti v programoch, ktoré v ideálnom pomere spájajú poučenie s potešením". The Washington Post tiež ocenil jeho výkony ako "neobyčajne presné a bujaré", "jasné, energické a láskyplne utvárané" a ako "prenikavé a súdržné". Okrem svojej rozsiahlej práce na poli zborového spevu, kde je zástancom novej hudby, je Abraham špecialistom na hudbu 17. a 18. storočia a po dvadsaťjeden sezón pôsobil ako dirigent a umelecký riaditeľ The Bach Sinfonia. Ako dirigent a vedec často vyhľadával diela, ktoré boli súčasnému publiku doposiaľ neznáme, a zaslúžil sa o rad svetových, severoamerických a regionálnych premiér starej hudby, pričom pri mnohých prevedeniach použil materiály, ktoré vydal z primárnych rukopisných zdrojov.

Dĺžka podujatia: 60 minút

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.