Galéria Stojiská

Čo je Galéria Stojiská?

Projekt Galéria Stojiská vznikol v rámci podujatia PSSST! Drieňová, ktoré bolo súčasťou aktivít Mesta kultúry 2019 – Banskej Štiavnica, podporeného so zdrojov Fondu na podporu umenia. Cieľom aktivity bolo sprostredkovanie kvalitnej umeleckej fotografie obyvateľom sídliska Drieňová, na ktorom žije významná časť obyvateľov mesta. Deje sa tak formou umiestnenia veľkoplošných fotografií na šedé miesta sídliska – stojiská na odpady. Prvou vystavujúcou sa stala Vanda Mesiariková, ktorá vytvorila originálnu kolekciu fotografií s názvom Sídlisko s výhľadom. Vo svojej kolekcii reflektovala vyjadrenia miestnych o tom, čo majú na svojom sídlisku najradšej. Súbor fotografií získal ocenenie Slovak Press Photo v kategórii Životné prostredie a pomohol autorke vystavovať aj v zahraničí.

 

V roku 2020 sme dali  šancu neprofesionálnym fotografom a prostredníctvom súťaže sme vyberali diela na tému životného prostredia. Výsledkom bola výstava s názvom Premeny.

Rok 2021 patrí nášmu spojeniu s Hájovňou  - Červenou Studňou, ktorá nás oslovila na spoluprácu pri realizácii výstavy Borisa Németha COVID  - 19. Zámerom výstavy je vzdanie úcty a zamyslenie sa na obdobím, ktoré žijeme, čo nám prináša a naopak, čo berie. Výstava sa stretla s mnohými ohlasmi a vyprovokovala verejnú diskusiu, čo je aj zámerom každého umenia. Isté je, že výstava COVID - 19 nemá šokovať, ani poburovať, ale viesť k mysleniu.

Foto: (c) Boris Németh

 

 

 Projekt Galéria Stojiská 

 z verejných zdrojov podporil

 

 

 

Kalendár podujatí

marec feb apr

Prejdite myšou nad kalendár a zobrazia sa Vám podujatia. Kliknutím na podujatie zobrazíte podrobnosti.