One Day Jazz Festival 2019: Tony Grey Project feat Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács / USA, SK, HU

Tony Grey Project feat Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács /USA, SK, HU

One Day Jazz Festival sa vracia do Banskej Štiavnice s jesenným koncertom medzinárodného zloženia symbolicky na výročie Nežnej revolúcie. Fantastická príležitosť zažiť naživo špičkových muzikantov, ktorá sa tak skoro nezopakuje!

Basgitarista Tony Grey (*1975), rodák z anglického Newcastle, pochádza z rodiny so silnou hudobníckou tradíciou. Jeho strýkom je John Mc Laughlin, jeden z najvýznamnejších jazzových gitaristov všetkých čias. V roku 2001 absolvoval prestížnu Berklee School Of Music a získal ocenenie "Outstanding Performer". Na jeho konte sú spolupráce s takými menami ako Herbie Hancock, Wayne Shorter, Reeves Gabrels, Tomoyasu Hotei, Bill Evans, Mike Stern, Steve Lukather, Barnfird Marsalis, Shaggy, Ice-T a mnohými ďalšími. Tony Grey sa s Martinom Valihorom stretol v triu japonskej klavíristky Hiromi. Na jeho konte je 5 sólových albumov.

Kornél Fekete-Kovács, maďarský hráč na trúbku a ďalšie dychové nástroje (*1970) absolvoval v roku 1992 jazzovú fakultu na budapeštianskom konzervatóriu Bélu Bartóka a v roku 1998 jazzovú fakultu na hudobnej akadémii Ferenca Liszta. V roku 1998 založil a do roku 2005 aj viedol Budapest Jazz Orchestra. Následne sa stal lídrom súboru Modern Art Orchestra a vytvoril si aj ďalšie projekty Fekete-Kovács Quinteta Fekete-Kovács Symphonyc. Ako sólista, ale aj ako kapelník, skladateľ a aranžér sa podieľal na viac ako stovke albumov maďarských umelcov. Taktiež pôsobil vo viacerých medzinárodných súboroch - (IASJ Big Band Copenhagen, The European Broadcasting Union Big Band Amsterdam and Budapest, The Central European Jazz Connection a.ď.). Je členom viacerých jazzových projektov svojich maďarských kolegov. Na jeho konte je aj viacero skladateľských cien.

Martin Valihora (* 4.máj 1976, Bratislava) je slovenský hráč na bicie nástroje a perkusie. Narodil sa v hudobníckej rodine, jeho otec Dušan Valihora bol profesionálny basgitarista a jeho mama Jana Beláková speváčka. Valihora študoval klavír v rokoch 1986-1987, kedy prešiel na bicie a začal chodiť na lekcie ku slovenskému bubeníkovi Oldovi Petrášovi. „Boli to veľmi silné a krásne pocity naplnenia, po ktorých som túžil od malička. Hrať na bicích bol môj sen už od nepamäti. Prežíval som pocit obrovskej vášne vždy, keď som sa dostal do ich blízkosti.“ V rokoch 1990-1992 študoval bicie a perkusie na Konzervatóriu v Bratislave, v štúdiu hry na bicie pokračoval na svetoznámej Berklee College of Music v Bostone. Napriek dlhým rokom života a práce za veľkou mlákou, Martin nezanevrel ani na svoje slovenské hudobné projekty a aktivity, vďaka čomu sa stal v roku 2000 držiteľom prestížneho titulu „Najlepší inštrumentalista roka“. Viac ako 20 rokov je Martin Valihora označovaný za jedného z najvyhľadávanejších štúdiových hráčov do hudobných projektov v Európe i USA. Za hranicami Slovenska svoje meno najväčšmi preslávil dlhodobou spoluprácou s virtuóznou japonskou klaviristkou Hiromi Uehara. Hral a hrá vo viacerých domácich aj medzinárodných zoskupeniach (Mezzoforte, trio Depart Refire a trio Ovsepian, Camarda, Valihora), spolupracoval a spolupracuje s množstvom domácich aj zahraničných spevákov a muzikantov (Oskar Rózsa, Vardan Ovsepian, Daniele Camarda, Eugen Vizváry, Juraj Griglák, Richard Müller, Gabo Jonáš, Andrej Šeban, Ron Affif, John Shannon, Mitch Cohn a ďalší). Je zakladateľom a riaditeľom festivalu One Day Jazz Festival, podieľa sa na džezových predstaveniach v Divadle Aréna.

Romain Collin (*1979) francúzsky skladateľ a klavírista je absolventom pretížnych hudobných vzdelávacích inštitúciií - Berklee College Of Music a Thelonious Monk Institute Of Jazz. Vďaka svojmu talentu získal plné štipendium a počas štúdií absolvoval vstúpenia s takými veličinami jazzu ako Herbie Hancock, Wayne Shorter. Doteraz vydal štyri štúdiové albumy, ten najnovší (Tiny Lights) vyšiel v tomto roku. Zaujímavým spôsobom v ňom rozvinul možnosti klasického jazzového piano tria, keď do svojich kompozícií zakomponoval aj prvky elektroniky, vokálneho loopingu či zvuk nezameniteľného Moog Taurus basového syntezátora. Collin sa venuje aj filmovej a scénickej hudbe nielen ako autor ale aj ako hosťujúci pedagóg na univerzite v Princetone. Na jeho konte je hudba k viacerým krátkym a dokumentárnym filmom.

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.