Štiavnický živý šach 2017

Štiavnický živý šach 2017

V sobotu 15. júla sa v Banskej Štiavnici uskutoční ďalší ročník podujatia, ktoré približuje históriu a propaguje šachovú hru. Aj v tomto roku sa na hlavnom pódiu predstavia dvaja výborní šachisti – Sergej Movsesian a Milan Pacher a vo večernom súboji o 21.00 hod. predvedú partiu naživo so zaviazanými očami.

Sergeja Movsesiana netreba fanúšikom podujatia Štiavnický živý šach nijako špeciálne predstavovať. Arménsky veľmajster, žijúci v Prahe je dlhoročnou hviezdou akcie a väčšinu svojich partií doteraz vyhral. Jeho súperom bude mladý Slovák, ktorý už naslepo hral v simultánnej partii naraz aj proti desiatim súperom. Zvíťazí vyššia herná kvalita, alebo bohatá skúsenosť s hrou bez pohľadu na šachovnicu? Cesta k víťazstvu bude iste plná súbojov a napätia v bohatej šou, keďže každý ťah na obrej šachovnici znázornia živé figúry – šermiari. Nočná hra je tak nezabudnuteľným zážitkom pre všetky vekové kategórie, znalcov šachovej hry i tých, ktorí o nej nevedia takmer nič.

Počas dňa program naplnia vystúpenia šermiarov zo skupín Bojník a Ctibor, divadelné predstavenie Teatra Komika, historická hudba Hollóének Hungarica Music Band, šachová simultánka, či krátka divadelná scénka, ktorú v tomto roku pre štvoricu Marek Majeský, Milan Bahúl, Júlia Horváthová a Marián Labuda ml. napísala miestna scenáristka a divadelníčka Monika Maňkovská. V programe nebudú chýbať ani vystúpenia sokoliarov a na záver fantastická ohňová šou v podaní Dream Dancers. Atmosféru určite vylepšia aj obľúbení komici na chodúľoch Kyselí Krastafci a moderátor Erik Forgáč. Samozrejmosťou bude veľký jarmok, ktorému bude patriť celé námestie a dotvorí tak ducha starých časov.

Program (zmena vyhradená!):

11:00 Zábava s Erikom

12:00 Historický sprievod a otvorenie jarmoku

12:30 Šerm: Ctibor

13:00 Hollonok Hungarica Music Band

14:00 SHŠ Bojník: Prehliadka historických kostýmov a zbraní, tance a šermiarske vystúpenie

15:00 Šerm: Ctibor

16:00 Tri príbehy: M. Majeský, M. Labuda ml., Milan Bahul a J. Horváthová v príbehoch M. Maňkovskej

17:00 Šachová simultánka

17:30 Hollonok Hungarica Music Band

19:00 Teáter Komika: Príbeh Rytiera

20:00 Dáma s Mirom Kasprzykom a Erikom

21:00 Štiavnický živý šach

po skončení Sokoliari sv. Bavona

Ohňová šou: Dream Dancers

============

Podujatie si vyžiada rozsiahle prípravy, ktoré sa odzrkadlia v dopravných obmedzeniach na Námestí sv. Trojice.

Štvrtok (13.7.): V doobedných hodinách bude privezaná tribúna, ktorej vyloženie a výstavba si vyžiadajú zvýšenú opatrnosť pri prejazde námestím. Pravá strana námestia pred budovami Berggerichtu a Galérie Jozefa Kollára bude neprejazdná až do ukončenia výstavby tribúny. Vstup na tribúnu je zakázaný.

Piatok (14.7.): Námestie sv. Trojice bude pre dopravu otvorené do 17:00. Od 17:00 bude parkovanie až do ukončenia podujatia zakázané, prejazd bude možný len v nutných prípadoch. Nutná je zvýšená opatrnosť pri prejazde z dôvodu príprav jarmoku.

Sobota (15.7.): Námestie bude od 6:00 pre dopravu úplne uzavreté, podujatie potrvá do nočných hodín.

Nedeľa (16.7.): Od 10:00 prejazd námestím i parkovanie povolené. Pondelok (17.7.): Demontáž a odvoz tribúny si v ranných hodinách od 6:00 vyžiadajú zvýšenú pozornosť vodičov, prejazdná bude len ľavá strana námestia (pred budovou Rubigall).

Vopred ďakujeme za spoluprácu a dodržanie obmedzení, ospravedlňujeme sa za možné komplikácie.

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.