Čaro kovačickej insity

Čaro kovačickej insity

Galéria

Otvorenie ďalšej výstavy z obľúbeného cyklu prezentácie insitných maliarov slovenskej národnosti zo Srbska.

Zuzana Vereská patrí medzi najúspešnejších maliarov z Kovačice. Maľuje už od detstva, v jej tvorbe dominujú žánrové scény, ktoré charakterizuje nížinatá krajinka, fantastické interiéry alebo výjavy zo života na vidieku, vyobrazovanie tradícií a zvykov. Okrem toho jej obrazy ponúkajú jasne čitateľnú etnografiu Slovákov..

Pavel Cickaukončil základnú školu v Kovačici a strednú poľnohospodársku školu v Pančeve. Svoje prvé maliarske kroky urobil ešte keď bol žiakom na základnej škole, tým, že ilustroval žiacke časopisy. S manželkou Zuzanou má deti Pavla a Jarmilu. Jeho obľúbenými maliarskymi motívmi sú banátske krajinky, rieka, dedinskí muzikanti, práce na poli, vinice, kone. Má aj obrazy s ekologickým odkazom. Od roku 1978 vystavuje v rámci kolektívnych výstav. Prvú samostatnú výstavu mal v Kruševci v roku 1982. Členom Galérie insitného umenia sa stal v roku 1986. Zúčastnil sa aj mnohých výtvarných kolónií a je spoluautorom niektorých významných obrazov. Vystavoval v rámci mnohých kolektívnych výstav doma a v zahraničí.

Pavel Hajko ukončil strednú učňovskú školu (odbor stolár) v roku 1970. S manželkou Evou má synov Silvestra a Daniela. Maľuje od roku 1972. Po prvýkrát vystavoval v roku 1974, v rámci kolektívnej výstavy v Kovačici. Od polovice 70. rokov 20. storočia, jeho hlavným maliarskym motívom bol kohút – ako symbol života, boja a lásky. Jeho obrazy vyžarujú erotikou. Okrem olejomalieb, robil aj výkresy a maľoval aj na skle. V roku 1981 sa stal členom Združenia kovačických insitných maliarov. Mal mnoho samostatných výstav a vystavoval aj v rámci početných kolektívnych výstav doma a v zahraničí. Zúčastnil sa aj mnohých kolónií.

Dĺžka podujatia: 480 minút

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.