Kovačická insita Anny Kotvašovej

Kovačická insita Anny Kotvašovej

Galéria

Výstava obrazov

Kovačická insita

Vernisáž:3.8.2017 o 17:00 hod.

Kultúrne centrum

Predajná výstava potrvá do :30.10.2017

Otvorené v pracovné dni od 08:00-15:00 hod

Aká je maliarska filozofia Anny Kotvášovej?

Autorka sa narodila v srbskej Padine. Spomienky na rodisko sú jedným z hlavných prameňov jej inšpirácie. Rurálna tematika a spomienky na rodisko ju istotne zaraďujú medzi maliarov kovačicko – padinského fenoménu insitnej tvorby.

Kotvášová sa snaží byť originálnou maliarkou a jej maliarsky svet má príznačnosti, ktorými sa istotne odlišuje od maliarov spomenutého fenoménu.

Anna Kotvášová svoje vnútorné impresie začala najprv prenásať na drevo a na porcelán. Mnohé suveníry z Padiny v šírom svete na dreve a maľované na tanieroch sú dielom práve jej šikovných rúk.

Predsa, osudové bolo jedno plátno, ktoré jej roku 1995 daroval rodák, svetoznámy insitný maliar Michal Povolný. Svoje umelecké vlohy tak pomocou štetca a farieb položila na plátno. Keď jej majster Povolný povzbudzujúco povedal: „Z teba bude maliarka!“ jednoducho sa to začalo.

Za 15 rokov sa jej tvorbe divili nielen v rodisku, kde sa prvý krát predstavila. Samostatné výstavy mala v Belehrade, Novom Sade, Báčskom Petrovci, Pančeve, ale aj v Bratislave, Považskej Bystrici, Piešťanoch, Zvolene, Banskej Bystrici, Dudinciach, Detve, Skopji (Macedónsko), Budve a Canji (Čierna Hora).

Od roku 1999 je členkou Múzea insitného umenia v Jagodine. Taktiež je členkou DUK umeleckej „kolonie“. Pravidelne sa zúčatňuje aj na výtvarných „koloniach“ v Arandelovci, Budve, Zablji, Novom Sade, tiež aj na Slovensku vo Vysokých Tatrách, v Podjavorníku, vo Vyhniach, v Bielych Vodách, Lome nad Rimavicou, Brunovciach a inde.

Ocenená bola viacerými uznaniami a diplomami. V roku 2002 bola ocenená v Belehrade za najkrajšiu miniatúru, 3.miesto získala na 9. bienále v Bukurešti, 1. miesto získala za najkrajší obraz na krajskom kole výstavy Výtvarné spektrum 2011 v Bratislave. Získala tiež čestné uznanie za obraz Narodenie Ježiša, ktorý bol vybraný na celoštátne kolo v Trenčíne.

Anna Kotvašová vytvára vlastné kompozície, do ktorých vnáša seba samu. Dedinský dvor je priestorom, kde sme všetci na svojom, kde sme vyrastali, kde sme snívali. Vinohrady, oberačky, šúpanie kukurice, tekvice, slnečnice, moriak – to sú motívy, ktoré nechýbajú takmer na žiadnom jej obrázku.

Kotvašová vyrastá za pomoci prekrásneho remesla, remesla pomenovaného umenie.

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.